maandag 26 mei 2014

Werking digitaal schoolbord

In de meeste klassen hangt inmiddels wel een digitaal schoolbord of touchscreen. In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe een digibord werkt. Onderaan zal kort het touchscreen beschreven worden.

Er zijn verschillende soorten borden: HD-bord (Heutink), Smartbord, Interwrite en Active. Bijna alle bedien je met een digitale pen, een enkel bord kan je ook bedienen met je vingers. In het onderstaande plaatje zie je een schema hoe een digitaal bord werkt.


Driver
Het digitale bord is een plat vlak waarop je met een pen of vingers kan tekenen. In principe is het eigenlijk niet meer dan een enorme muis waarop je cursor (aanwijzer) bestuurt. Het digitaal schoolbord heeft een werkstation (laptop of desktop) nodig om aangestuurd te worden. Er loopt een kabel van de computer naar het bord. Vaak is dat een USB-kabel. Voor de communicatie tussen het digibord en de computer is een driver (klein stukje software) nodig. Dit wordt bij het opstarten van de computer automatisch geladen en normaal gesproken zal je deze software ook niet zien. Zonder driver werkt een bord niet! Ook als de kabel tussen het bord en de computer defect is (of niet aangesloten) kan het bord niet gebruikt worden.

Beamer
Zonder beamer heb je niets aan een digitaal schoolbord. Dit apparaat zorgt ervoor dat het beeld op het schoolbord wordt geprojecteerd. Verder doet een beamer niets. Je kan dus zelfs op het bord schrijven zonder de beamer aan te zetten. Er zijn verschillende soorten beamers, meest gebruikt is de Epson 450W. Een beamer kan op verschillende afstanden van het bord hangen. Bij de introductie van de digitale schoolborden moesten de beamers nog ver van het bord geplaatst worden. Tegenwoordig hangen deze al bijna tegen het bord aan (ultra short-throw). Het voordeel is dat de leerkracht dan niet meer in zijn of haar eigen licht staat of in het licht van de beamer moet kijken. Ook is het beeld scherper aangezien er minder licht verloren gaat.

De lampen in een beamer kunnen erg heet worden. Er is een goede ventilatie nodig in het apparaat. Onderhoud is erg belangrijk, vooral het regelmatig schoonmaken van de filters. Maandelijks even uitblazen is erg verstandig, de lamp zal dan langer meegaan. Ook is het van belang de beamer uit te zetten als je het langer dan 15 minuten niet gebruikt. De lampen zijn er prijzig. Daarnaast zal het beeld langer scherp blijven.

Splitter
Een ander belangrijk onderdeel van het digitale schoolbord is de splitter. Dit is een apparaat waarmee het scherm wordt gesplitst naar het beeldscherm en de beamer. Vanuit de computer loopt een kabel naar de splitter en deze zorg ervoor dat het signaal naar het beeldscherm en de beamer gaat. Vandaar dat alle bewegingen op beide schermen te zien zijn. Van belang is dat de resolutie op het beeldscherm wordt aangepast naar de mogelijkheden van de beamer. Een veel gebruikte instelling is 1280 x 768 omdat dit prettig werkt op een monitor. Maar een beamer kan vaak alleen 1024 x 768. Hierdoor wordt het beeld op een digitaal schoolbord wazig. De resolutie zal dus aangepast moesten worden naar wat een beamer aankan (informeer bij je ICT-coördinator).

De pen
Op de meeste borden moet je een pen gebruiken om het te kunnen bedienen. Een HD-bord heeft een enkele pen (net als Interwrite en Active), Smartborden hebben 4 verschillende pennen. Ook zijn er enkele borden waar je met de vingers het bord kan bedienen. Een digibord pen is niet meer dan de muis voor je bord. Het signaal tussen het bord en de pen is vaak elektromagnetisch. De pen bevat een batterij waardoor er een signaal ontstaat tussen pen en bord. Je kan zelfs de pen iets van het bord houden om het te bedienen. Smartborden zijn drukgevoelig en werken daardoor iets anders.

Kalibreren
De driver op je computer zorgt ervoor dat de software waarmee je werkt weet op welke plaats de pen is. Als de cursor op een andere plek staat dan de pen, moet het gekalibreerd worden. Dit is een speciaal stukje software om ervoor te zorgen dat de computer exact weet waar de pen op het bord is. Kalibreren vindt je bij de driveropties (rechtsonder). Smartborden kan je opnieuw kalibreren door de 2 knoppen bij het bord tegelijk in te drukken. Volg de instructies en je bord werkt weer zoals het moet.

Digibord software
Ieder digitaal bord heeft standaard software waarmee je tekst kan schrijven op het bord. HD-borden hebben de speciale HD software, Smart gebruikt Notebook en Interwrite levert Interwrite Workspace. Onderling is de software (lees: lessen) niet uit te wisselen. Hiervoor is nu Prowise Presenter geïntroduceerd. Deze software is bord-onafhankelijk. Een les gemaakt op een HD bord zal dus zonder problemen werken opeen Smartbord en omgekeerd. Een ander voordeel is dat je bij mobiliteit geen nieuwe digibordsoftware hoeft te leren.  

Touchscreen
Qua techniek verschilt een touchscreen niet veel met een digitaal schoolbord. Het grote verschil zit in het ontbreken van een beamer. Ook een touchscreen heeft een driver, splitter en software nodig. De kabel vanuit de splitter zal nu direct aan het screen vastzitten. Belangrijk is dat de randen van het touchscreen goed schoongemaakt worden.

Meer informatie is te vinden op Wikibooks

Geen opmerkingen: