maandag 3 november 2014

Gratis rekenprogramma's

De afgelopen periode zijn een aantal nieuwe websites voor rekenen verschenen:

- Op schoolbordportaal kan je werkbladen genereren. Er is veel keus en je kan de bladen geheel naar eigen wens laten samenstellen. Uiteraard zit er een antwoordenblad bij.

- De website Redactiesommen.nl geeft leerlingen uit groep 3 t/m 6 te oefenen met redactiesommen. Je hebt keuze uit verschillende moeilijkheidsgraden en de verhaaltjes worden steeds een beetje aangepast. Bij de som kan de leerling ook een stappenplan gebruiken om het vraagstuk op te lossen.



- De laatste jaren worden steeds meer uitlegfilmpjes gemaakt voor rekenen. Twee docenten uit het PO en VO hebben een aantal filmpjes gemaakt voor het automatiseren. Leerlingen kunnen deze bijvoorbeeld na de instructie nog eens zelf op school of thuis bekijken. Het is niet de bedoeling dat de filmpjes de instructie gaat vervangen.

- Een complete verzameling van rekenfilmpjes vindt je op de Yurls rekenen.yurls.net. Als je Snappet in de klas gebruikt, kan je de filmpjes ook beschikbaar stellen via een Webapp. Geef de leerlingen dan wel een koptelefoon.

- Om het automatiseren optellen/aftrekken tot 20 en de (deel)tafels te oefenen, kan je Rekenblobs inzetten. Het is (voorlopig) een gratis website waarmee je kinderen kunt laten oefenen. Het werkt adaptief en je kunt het overal inzetten. Op Rekenblobs vindt je meer informatie over de didactiek.