maandag 28 september 2015

Zoekmachines kinderen

Zoeken op internet is voor veel leerlingen uit het basisonderwijs erg lastig. Zodra ze iets moeten opzoeken, starten ze met Google. Vaak is dan het resultaat dat ze niets kunnen vinden. Er zijn teveel resultaten en de uitleg is te moeilijk. Hierdoor raken ze het overzicht kwijt. Ook kunnen er ongewenste resultaten tussen zitten.

Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar zijn er gelukkig ook een aantal alternatieven.

Hieronder vindt je een overzicht van de meest gebruikte:
- Jouwzoekmachine.nl - in september 2015 beschikbaar gekomen. Een handige website waarbij voor iedere jaargroep een eigen tab is aangemaakt. De resultaten worden overzichtelijk gerangschikt en komen van bekende websites (voor kinderen geschikt) als SchoolTV.
- Koekeltjes.nl - lijkt erg veel op Google. Het aantal hits is nog steeds erg groot en ook het aanbod aan geschikte sites is uitgebreider. Hierdoor kunnen leerlingen mogelijk wel op een site terechtkomen die niet geheel geschikt is. Geen leeftijdfilter.
- 8-12.info - al lang beschikbaar en geeft veel resultaten. Extra zijn de thema tabbladen voor kinderen. Er wordt direct in Google gezocht met een filter.
- meestersipke.nl - zoekt in bekende sites als wikikids, schooltv en jeugdbied. De site richt zich meer op het zoeken voor werkstukken en spreekbeurten.
- kiddiesearch.nl - geeft de meeste resultaten uit Google maar ook sites die voor leerlingen nog erg lastig zijn.

Naast het aanbieden van de juiste zoekmachines, is het van belang leerlingen te leren hoe zij moeten zoeken. Ze zijn snel geneigd een complete zin in Google in te vullen (met de nodige spelfouten) waardoor zij niet hetgeen kunnen vinden wat ze eigenlijk willen. Leer ze kernwoorden op te zoeken en die in te voeren. Vervolgens moeten de resultaten bekeken worden. Dat kost wat tijd, zeker als het gezochte niet direct in beeld staat.

Om het bovenstaande op school te implementeren kan je gebruik maken van de volgende sites:
- Mediawijzer, Slimmer zoeken
- Mediawijsheid, Informatievaardigheden
- Leraar24, Mediawijsheid
- Kennisnet, 9 tips voor leerkrachten

Boeken:
- Slim zoeken op internet
- Handboek mediawijsheid